6 hatékony tanulási technika (nemcsak) gyerekeknek

2022. október 28. 14:58 - Mesevonal – Májer Ágnes

Te is szeretnéd, ha gyermeked nem unottan és ásítozva ülne a tanulnivaló fölött, hanem hatékonyan elsajátítaná a tananyagot? Megspórolva ezzel az időt, amit aztán pihenésre, sportra, játékra, vagy bármi másra tud szánni.

black_and_yellow_photo_simple_beer_quote_facebook_post_7.jpg

Fogalmad sincs, hogyan segíts neki, mert téged sem tanítottak meg hatékonyan tanulni? Szerencsére rengeteg hasznos módszer létezik, ami megkönnyíti és színesebbé teszi magát a tanulás folyamatát. Ráadásul az eredményes tanulási módszerek később is a gyerekek javára válnak, bármilyen tudást kell elsajátítaniuk a folyamatosan változó világ kihívásai közepette.

  1. A vizualitás ereje – A jegyzet- és vázlatkészítés lényege, hogy az összefüggéseket is ábrázoljuk benne. Sőt, nyilak, minták, formák, színek használatával még szemléletesebb és átláthatóbb lesz. A lényeget érdemes valamilyen formában megjelölni, például aláhúzni, vagy szövegkiemelővel kiemelni. Már az elkészítése is óriási mértékben segíti a tanulást. Később az ismétlésre, felelevenítésre is tökéletesen alkalmas.

  2. Részekre osztás – Veled is előfordult, hogy az utolsó pillanatban tanultad meg a leckét egy vizsgára? Később pedig csodálkoztál, hogy bár közvetlenül utána még viszonylag pontosan emlékeztél rá, hetek vagy hónapok elteltével szinte egyáltalán nem tudtad visszaidézni a tanultakat? Ennek az az oka, hogy nem tudott elmélyülni a tudás. Éppen ezért érdemes kisebb részletekre osztani a megtanulandó anyagot, és időben is külön-külön elhatárolva megtanulni a kisebb egységeket. Így újra meg újra vissza kell emlékezni az addig tanultakra, ezáltal jobban rögzülnek az információk.

  3. El tudod magyarázni? – Kérd meg gyermekedet vagy tanítványodat, hogy magyarázza el neked, vagy akár saját magának, amit megtanult. Ha például történelemről van szó, mesélje el az adott csata okát, eseményeit, összefüggéseit és következményeit. Így garantáltan kontextusba tudja helyezni a tanultakat. Ráadásul mesélés közben felmerülhetnek olyan részletek, amelyekről kiderülhet, hogy nem érti, és még utána kell nézni vagy pontosítani.

    62.jpg
  4. Tanulókártyák – Készítsetek vagy szerezzetek be tanulókártyákat! Elkészítés esetén érdemes a lényeget kártyákra kiírni, jelölve az összefüggéseket. Szótanulásra, vagy fogalmak elsajátítására is kifejezetten hatékony módszer. Ebben az esetben fontos szem előtt tartani, hogy amelyikre tudja a választ, azt a kártyát is tegye vissza a pakliba. Ugyanis a többszöri ismétlés segíti a bevésődést.

  5. Öt pont – Ha hosszabb, vagy éppen kifejtősebb tananyagról van szó, érdemes 5 kulcsszót kiemelni és megjegyezni. Ha ezt az öt pontot sikerül fejben tartani, az azért nagyon praktikus, mert ez alapján már könnyen felidézhetők a szorosan vagy lazábban hozzá kapcsolódó információk.

  6. Példák – A népdalok gyakori motívuma a virág. "Tényleg, például a Két szál pünkösdrózsa!" – hangzott el az egyik magyarórán. Ha van jól ismert, vagy személyes példa a tanultakkal kapcsolatban, máris nem a "levegőben lóg" a téma, hanem egy már meglévő ismerethez kötődik. Így pedig nagyságrendekkel könnyebb megjegyezni.

A fenti módszereket kombinálni is lehet egymással, így még könnyebben megjegyezhetők lesznek az új információk. Hatékony energiabefektetéssel pedig garantált a sikerélmény. Melyik technikát fogjátok kipróbálni?

tanulokartya.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesevonal.blog.hu/api/trackback/id/tr7617965042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása