A düh sokszor csak a jéghegy csúcsa a gyerekeknél

2022. október 06. 14:20 - Mesevonal – Májer Ágnes

Gondolkodtál már azon, hogy a düh mögött valójában mennyi egyéb ok és érzés állhat a gyerekek esetében is? A dühnek különböző megnyilvánulásait látjuk nap mint nap, de az igazi oka és a gyökere sokszor rejtve marad, nem látható. Sőt, több kiváltó oka is lehet egyszerre.

27.jpg

Emlékszem, mennyire sokat számított, amikor például tanárként sikerült rátalálni egy-egy valódi okra a gyerekek agresszív viselkedése mögött. Volt, hogy a kialvatlanság húzódott a háttérben. Előfordult az is, hogy kimaradt a reggeli, vagy éppen igazságtalanság történt valamelyik órán, hogy a folyamatos iskolai túlterheltségről ne is beszéljünk. Sőt, egy alkalommal a következő mondat hangzott el az egyik gyerek szájából, aki verekedésbe keveredett: "Azért haragudtam, mert az órán, amikor játszottunk, a másik gyereknek jobban szurkolt a tanár néni." Bár erről szó sem volt, a beszélgetés során végül kiderült, hogy azért volt erre különösen érzékeny, mert otthon három napja nem tudott a szüleivel beszélgetni, ráadásul a testvérének adtak igazat egy vitás kérdésben, ami szerinte igazságtalan volt. Ez halmozódott fel benne napok óta.

Értékes felismerés volt látni, hogy amint meg tudták fogalmazni a düh igazi hátterét a felszínes válaszok helyett, "varázslatos" módon a harag is egy csapásra kioldódott. Ekkor már felszabadultabban lehetett megoldást keresni a valódi problémára. A düh nehéz érzése pedig innentől kezdve nem kontrollálatlan viselkedésben nyilvánult meg.

Sokszor csak a jéghegy csúcsát látjuk, de azt nem, hogy mi van a mélyben. Ilyenkor – külső szemlélőként – könnyen hajlamosak lehetünk verekedősnek, hisztisnek, problémásnak elkönyvelni egy gyereket. Közben pedig előfordulhat, hogy arról van szó, hogy olyan hatások érték, amivel mi sem tudtunk volna jobban megküzdeni a helyében, mint ő.

46.jpg

Ahhoz, hogy eldöntsd, vajon hirtelen haragról van-e szó, vagy valami más ok áll a háttérben, érdemes kitüntetett figyelmet fordítani a gyermekedre, tanítványodra, és legalább egy kis időre csak rá figyelni. Minden gyerek a saját problémáját látja a legnagyobbnak, ami abban a pillanatban központi kérdés számára. Ezért semmiképpen ne kicsinyítsd le, bármiről is legyen szó. Ha beszélgettek, hallgasd meg minden egyes félelmét. Előbb-utóbb előkerül az aktuális központi ok, ami valójában a viselkedése mögött áll.

Okok, amelyek legtöbbször a düh érzése mögött állnak:

  • túlterheltség
  • éhség
  • csalódottság
  • meg nem értettség
  • igazságtalanság
  • magányosság
  • frusztráció
  • és még folytathatnám a sort...

Ha sikerül rávilágítani a harag valódi okára vagy okaira, sokkal könnyebb mederbe terelni ezt a nem könnyű érzést. Bár sokszor csak "tűzoltásra" és felszínesebb megoldásra van idő, de ha van rá mód, megéri több energiát és időt rászánni, mert a probléma a valódi okra rátalálva szüntethető meg.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mesevonal.blog.hu/api/trackback/id/tr8417948202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása