Valóban gyerekjáték? – A Huggy Wuggy jelenség

2022. szeptember 10. 21:58 - Mesevonal – Májer Ágnes

Az iskolából értesültem a legújabb, gyerekjátéknak közel sem nevezhető új divatról: a Huggy Wuggy-ról. Már éppen kezdtem itthon megbarátkozni a dühös arcú Lego Ninjago figurákkal, mert mégiscsak harcművészetről van szó. Darth Vaderrel szerintem soha nem is fogok, de elfogadtam, mert érdekes és közkedvelt történet van mögötte. Viszont a Huggy Wuggy jelenség mögött olyan szálak húzódnak, ami a gyerekekre semmilyen szempontból nincs jó hatással. 

teal_alcohol_ink_trust_yourself_quote_facebook_post.png

Egy éles fogakkal torzan "mosolygó" rózsaszín vagy kék színű, hosszú lábú és kezű, népszerű plüssfiguráról van szó, aki a Poppy Playtime nevű horror-videójáték egyik szereplője. A videójátékban és a dal szerint is a szellőzőnyílásból leskelődik áldozataira, akiket éles fogaival felfal.

A játékot és a figurát eredetileg nem gyerekeknek hozták lére, de sajnos a YouTube-on is könnyedén rátalálhatnak akár a legkisebbek is.Ha pedig rá is kattintanak, egy hozzá kapcsolódó dalra bukkannak, amelynek a szövegében ilyen mondatok szerepelnek:

Az én nevem Huggy Wuggy
Éles fogaim véresen hagynak
Soha ne nevezz csúnyának
Ölelj, amíg meg nem halsz."
(...)
"Tudom, hol bujkálsz.
Nem tudod, hogy mögötted vagyok?
Közelebb, mint gondolod."

A klasszikus tündérmesék is telis-tele vannak félelmetes szereplőkkel, mint például a boszorkány, a sárkány vagy a gonosz mostoha. A különbség az, hogy a gyerekek mesehallgatás közben általában éppen annyira félelmetesnek képzelnek el egy szereplőt, ami még biztonságosan belefér a saját érzelemvilágukba. Ezek a gonosz és ijesztő figurák megtestesítik a gyerekekben lévő szorongást, amit gyakran meg sem tudnak fogalmazni, így sokszor a mesék segítségével tudnak ezek az érzelmek alakot ölteni. Ezáltal "megszelídíteni" is könnyebb. Ráadásul a mesékben ott van a feloldás: győz a jó.

Huggy Wuggy viszont nemcsak éles fogakkal vicsorgó mosolyával, hanem a háttértörténetével és a hozzá kapcsolódó dallal is rendkívül káros üzenetet ültet el a gyerekekben. A torzan mosolygó plüssfigura könnyen összezavarhatja a gyerekeket: egy ölelnivaló plüss éles fogakkal, akiről nem lehet pontosan eldönteni, hogy milyen szereppel rendelkezik. Sőt, egyes országokban ezzel ijesztgetik egymást a kisebbek és a nagyobbak is.

Érdemes beszélgetni a gyerekekkel arról, hogy találkoztak-e már a Huggy Wuggy jelenséggel, milyen érzések vannak bennük, és  fontos nyomatékosítani, hogy egy ártalmatlan plüssfiguráról van szó, aki nem tudja bántani őket.

A mindennapi beszélgetések során sok ilyen téma előkerülhet, ezért is érdemes időt szánni rá.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesevonal.blog.hu/api/trackback/id/tr1017928603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása