5 + 1 tipp, ha hajlamos honvágyra a gyermeked

2022. július 09. 22:18 - Mesevonal – Májer Ágnes

Már szinte jobban szorongsz, mint ő, mert közeledik az ottalvós tábor időpontja, és tudod, hogy honvágya szokott lenni? Vagy éppen a nagyszülőknél tölti a hétvégét, és szeretnéd, ha a lehető legjobban telne számára ez a pár nap? 

csipkerozsika-program_1_masolata_1020_788_keppont_1_1.png

A honvágy és a hozzá kapcsolódó szomorú érzés teljesen normális jelenség. Nem jelenti azt, hogy gond lenne a gyermekeddel. Tudtad, hogy az ismeretlen környezet és az új emberek jelenléte azt az üzenetet küldi ilyenkor a gyermeked agyának, hogy sürgősen biztonságra van szüksége? Ez tehát egy teljesen természetes reakció ilyenkor, amit ismeretlen környezetben talán már mindannyian megtapasztaltunk. A megfigyelés szerint egyébként nagyobb a valószínűsége, hogy szorongó gyerekeknél gyakrabban és erőteljesebben jelentkezik ez az érzés.

Amikor évekig táboroztattam, azt figyeltem meg, hogy azoknak a gyerekeknek, akik lelkileg is készültek a táborra, kevésbé volt honvágyuk.  Aki például pontosan ismerte előre a tábor részletes programját, sokkal nyugodtabb volt. Aki pedig tudta, melyik felnőtthöz fordulhat, kivel beszélgethet személyesen, még esténként is kevésbé volt elfoglalva azzal, hogy haza szeretne menni.

Néhány konkrét ötlet következik, amellyel mérsékelhető ez a nem könnyű érzés. Így gyermeked felszabadultabban élvezheti az ottlétet, és talán az este sem lesz annyira nehéz.

1. Készüljetek rá! 

Már akár hónapokkal előtte keressétek ki a naptárban az adott dátumot, és karikázzátok be! Így lesz ideje, hogy lelkileg is készüljön rá.

2. Fogadd el az érzéseit! 

A leglényegesebb, hogy ismerd el az érzéseit. Ha beszélgettek, hallgasd meg minden egyes félelmét. Segítheted szavakkal kifejezni, mert lehet, hogy nehezebben tudja megfogalmazni, vagy nincs még megfelelő szava rá. Ebben segítenek az érzelemkártyák, amit akár magával is vihet majd. A kártyákhoz kattints IDE. Nagyon lényeges, hogy ne tereld el a figyelmét és ne kicsinyítsd az aggodalmait, mert neki ez most központi kérdés.

3. Beszéljétek meg az ottani napirendet! 

Ha tudod, pontról pontra nézzétek végig, hogy mit fognak csinálni. Ez a ráhangolódás segít abban, hogy kiszámíthatóbb legyen neki tábor vagy a nyaralás.

4. Vigyen magával valamit, amiről az otthon jut eszébe. 

A biztonság és az ismerősség érzése sokat jelent, ha idegen helyről van szó. Egy plüss, egy ruha, aminek a megszokott öblítő illata van, vagy egy parfümmel átitatott zsebkendő is sokat tud számítani.

5. Mit vár legjobban? 

Keressetek olyan eseményeket, programokat, amik lelkesítően hatnak rá. Például alig várja, hogy a többiekkel focizhasson? Vagy éppen a tábortűz melletti közös énekek a kedvencei? Ennek a megfogalmazása hidat képezhet számára.

+1 Bízd rá valakire, akihez fordulhat!

Ha előre megbeszéled az egyik táboroztatóval, hogy időnként kérdezzen rá, hogyan érzi magát a gyermeked, már ez hatalmas segítséget jelenthet számára, mert érzi az odafigyelést. Fontos, hogy érezze, van valaki, akiben megbízhat, és akihez bármivel fordulhat. 

A kulcs tehát az érzések elfogadásában rejlik, már ez önmagában erőteljesen felszabadítóan hat. Egy ilyen helyzet (amikor idegen helyen töltenek napokat) nem mindig könnyű a gyerekeknek, de a szülőknek sem, viszont nagy szerepet játszik az önállósodás kialakulásában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesevonal.blog.hu/api/trackback/id/tr4217878747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása