Miért változnak a gyerekek néha pillanatok alatt tűzokádó sárkánnyá?

2022. július 02. 21:23 - Mesevonal – Májer Ágnes

Tudtad, hogy a gyerekek miért változnak időnként szinte pillanatok alatt dühös, tüzet okádó sárkánnyá? 

 

Az agynak az a területe, amely az impulzív viselkedésért és az indulatok kezeléséért is felelős, körülbelül 25 éves korban éri el a "felnőtt" fejlettségi szintet. Tehát türelemre is szükség van, mert emiatt sem várható el egy gyerektől, hogy "magától", felnőtt módjára tudja kezelni a dühét, ha egy társa meglöki, vagy éppen nem túl kedves szavakkal illeti őt. 

taylor-kopel-fijktbeoh-q-unsplash2.jpg

Ráadásul a gyerekeknek sokszor nehezükre esik megérteni a különbséget a düh érzése és az agresszív viselkedés között, és időnként fogalmuk sincs, hogyan kezeljék a frusztrációt és az indulataikat. Ezért könnyen előfordul, hogy egy kiváltó ok hatására pillanatok alatt "tüzet okádó sárkánnyá" változnak. (Bár ez néha ránk, felnőttekre is igaz.)

Ha teret kapnak arra, hogy
  • megnevezzék és kifejezzék az érzéseiket egy támogató közegben és
  • bátorítást kapnak, valamint ötleteket, jó példákat látnak a düh kezelésére, nagyon gyakran ők maguk rátalálnak a saját válaszaikra és megoldásaikra.

A düh és a harag egy normális érzelmi válasz arra, ha megsértenek, ha csalódunk ha nem tartják tiszteletben a határainkat, ha igazságtalanság vagy bántalom ér. Az már más kérdés, hogy mit kezdünk ezzel az érzéssel, hogyan fejezzük ki, és milyen cselekedet követi. A harag jelzi a határainkat is. Változásra és változtatásra ösztönöz, és számtalan fontos üzenettel rendelkezik.

Fontos tudatosítani, hogy a másik fél viselkedésére sokszor kevés ráhatásunk van, és nem tudunk rajta változtatni, a sajátunkon viszont annál inkább. Nem szerencsés ilyenkor tudomást sem venni a szinte vulkánként feltörő haragról. Ahogyan az sem, ha hagyjuk, hogy teljesen elöntsön minket ez az érzés, mert ennek hatására sokszor olyan dolgokat teszünk vagy mondunk, amit nyugodt állapotban egyébként sohasem tennénk. A düh mederbe terelése tanulható, és ezt a gyerekek is el tudják sajátítani.

eddie-kopp-3o5gpcs3juy-unsplash_1_2.jpg

Egy erőteljes érzelmi reakcióról van szó, ezért könnyen lehet, hogy téged is kihoz a sodrodból, ha például a gyermeked, tanítványod stb. éppen feldúltan dühöng valami miatt. Azt vettem észre, a saját pozitív és negatív példám is ragadós a gyerekekre nézve. Az is példa számukra, hogy mi hogyan kezeljük a saját haragunkat: elfogadjuk, kitör belőlünk, megfogalmazzuk, vagy éppen próbáljuk elrejteni?

Ha úgy érzed, elérted a határaidat abban, hogyan segíts a gyermekednek vagy tanítványaidnak a harag kezelésében, az "Így tereld mederbe a dühöd!" kiadvány a segítségedre lesz.

Nem két nap változtatni a haraghoz való viszonyuláson, és mederbe terelni a düh érzését, de ha időt szánsz rá, hogy beszélgessetek a témáról, és ha apránként feldolgozzátok a kiadványt, az megadja a kezdő lökést a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb mindennapok irányába.

A gyerekek pedig mindezt felnőtt korukba is magukkal viszik majd.

A kiadvány nyomtatott és letölthető formában is elérhető, kattints IDE.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mesevonal.blog.hu/api/trackback/id/tr6717873169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása